2022-04-04 10:43:46• hírek • Szatmár.ro

Kíváncsi rá, hogy mennyire szennyezett a levegő Szatmárnémetiben? Mutatjuk!

Egyetlen ország sem tudta betartani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2021-ben megszabott, a levegőminőségre vonatkozó szabványokat – derül ki a 6475 város levegőszennyeződését vizsgáló, márciusban közzétett tanulmányból, melynek tanúsága szerint Szatmárnémeti az 1698. helyen áll a vizsgált városok rangsorában (az első helyen a legrosszabb levegő minőségű város helyezkedik el, az utolsó helyen az, amelyik levegőminősége a legjobbnak találtatott – a szerk. megj.)

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy városunkban alapvetően rossz volna a levegő minősége, sőt, összességében az országos átlaghoz képest valamivel tisztább levegőt lélegezhetünk be városunkban.

Az IQAir levegőminőség figyelő honlap az alábbi érték- és színskála szerinti besorolást alkalmazza az adatok kiértékelésére: A továbbiakban legyen ez támpont az adatok ismertetésekor.


Tehát 0-50 közötti érték esetén jó levegőminőségről beszélhetünk, 51-100 között mérsékelten szennyezett a levegő, 101-150 között az érzékenyebbek számára már egy egészségtelen értékről van szó, 151-200 között mindenki számára egészségtelen a levegő minősége, 201-300 között nagyon rossz a helyzet, 301 fölött pedig egyenesen életveszélyes a levegő szennyezettsége.

A levegőminőségére vonatkozó adatok valójában napról napra változnak, ugyanis a mért értékeket befolyásolja az időjárás, a környezeti tényezők, a forgalom, az aktuális ipari aktivitás és sok más változó érték is. Éppen ezért Szatmárnémeti levegőminősége, azaz AQI indexe az elmúlt napokban átlag fölötti és átlag alatti szegmensben ingadozott. Április 1-jén például 54-es volt az érték, viszont szombaton már 30-as, míg a mai napon, 45-ös értéket mutatnak a mérések. Az előrejelzés szerint április 9-én kifejezetten jó lesz a levegő: 16-os értékre számítanak a szakemberek. Szatmárnémetiben egyébként a Ioan Slavici Főgimnázium udvarán található mérőállomás.

Ami az országos adatokat illeti, jelenleg Kolozsvár az ország legszennyezettebb levegőjű városa 109-es értékkel, ezt követi a Kovászna megyei Ozsdola, de a 10-es listán rajta van Marosvásárhely (90) és Nagyvárad (57) is.  



A szóban forgó felmérés a vizsgált 6475 város rangsorában egyébként Bukarestet az 1764. helyre sorolta, Brassó az 1419., Marosvásárhely a 855., Kolozsvár az 1085. és Temesvár az 1885. helyre kerültek.

A világ országainak negatív ragsorában Románia a 66. helyen áll, 57-es átlaggal, míg a jelenleg legrosszabb levegőminőséggel rendelkező országban, Bangladesben 161-es értéket mérnek. 



A szakértők szerint a PM 2,5-re kell figyelni, ez a mutató jelzi a levegőben található apró szemcsék koncentrációját, amely elfogadható értéke köbméterenként 5 mikrogramm (lenne). Ezt az értéket egyébként a WHO új, 2021 szeptemberében frissített éves légszennyezettségi irányelvei a korábban elfogadott 10-es értékről csökkentették.  Szatmárnémetiben jelenleg 11-es értéket mérnek. 
 

„A PM 2,5 a legkisebb, ugyanakkor a legveszélyesebbek közé tartozó szennyező anyag. Belélegezve mélyen a tüdőszövetbe jut, ahol a véráramba kerülhet. Fosszilis tüzelőanyagok elégetése, porviharok és erdőtüzek juttatják a légkörbe, többek között asztmával, szívbetegségekkel és más légzőszervi megbetegedésekkel hozható összefüggésbe” – vélik a szakértők.

A WHO szerint 2016-ban mintegy 4,2 millió korai halálozás volt összefüggésbe hozható az apró részecskékkel. Ha abban az évben a 2021-es irányelveket alkalmazták volna, a WHO szerint közel 3,3 millióval kevesebb szennyezéssel összefüggő haláleset következhetett volna be.

Románia 15. a listán e tekintetben.





Végül pedig megmutatjuk a világ legrosszabb levegőjű városainak listáját is. Jelenleg Kína fővárosában, Pekingben a legrosszabb a helyzet.
A teljes listát ide kattintva érhetik el.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: